Cyberaanvallen in 2021 en wat er tegen te doen is

Het jaar 2021 was een heftig jaar voor veel sectoren. Niet alleen door de pandemie, maar ook de cyberaanvallen die veel voorkwamen. Zoveel zelfs, dat er records zijn verbroken in onder andere Nederland. Maar hoe kan dit gebeuren en hoe kan je als onderneming deze cyberaanvallen voorkomen?

 

Phishing
De meest voorkomende vorm van cyberaanvallen is phishing. Dit zijn URL’s die leiden naar een valse website. Hackers hopen dat je op deze sites gevoelige informatie achterlaat (inloggegevens, wachtwoorden, bankgegevens etc.). Met deze informatie kunnen hackers bankrekeningen leeghalen, mensen of hele ondernemingen chanteren of zelfs identiteitsfraude plegen. Dit kan je veel geld kosten of zelfs imagoschade opleveren waardoor (potentiële) klanten niet snel bij je terug zullen komen.

Sectoren
Er zijn een heleboel sectoren die heel erg zijn getroffen door cyberaanvallen. Volgens CPR (Check Point Research) zijn de volgende sectoren het meest geraakt: Onderwijs met een stijging van 75%, zorg met een stijging van 71%, consultancy met een stijging van 73% en software-uitgevers met een stijging van 146%. Deze percentages zijn extreem hoog en er zitten een aantal sectoren bij waar het erg zorgwekkend is. Onder andere het onderwijs en de zorg hebben behoorlijk veel last gehad van cyberaanvallen, en omdat dit twee cruciale sectoren zijn, is het belangrijk dat hier actie ondernomen wordt.

Gemiddelde aantal van wekelijkse cyberaanvallen in de belangrijkste sectoren in 2021
onderwijs (1605 gem.)

75%
overheid/defensie (1136 gem.)

47%
communicatie (1079 gem.) 51%
MSP/ISP (1068 gem.)

67%
zorg (830 gem.)

71%
banken (703 gem.)

53%
verzekeringen (636 gem.) 68%
consultancy (576 gem.)

73%
software-uitgever (536 gem.)

100%

Risico’s
Je onderneming, maar ook jezelf niet trainen op cyberaanvallen kan een aantal risico’s met zich mee brengen. Er staan al een aantal risico’s beschreven onder het kopje phishing, maar er zijn nog veel meer consequenties die voor kunnen komen als je je personeel niet bewust maakt van de gevaren op het internet. Je brengt onder andere je personeel in gevaar doordat zij niet weten of ze gephisht zijn of niet. Dit kan voor lastige situaties zorgen in het bedrijf. 

Voordelen
Er zitten een heleboel voordelen in de awareness trainingen. Je bent niet alleen op de hoede voor internetgevaren, maar het is ook goed voor jouw onderneming als alle medewerkers inclusief jijzelf een cyber awareness training hebben gevolgd. Een ander voordeel is dat je gegevens een stuk minder gevaar lopen. 

iAware
Ben jij geïnteresseerd in een awareness training? Dan kan dat bij ons! Wij van GRCguard bieden het iAware service pakket aan. Dit pakket zit vol met korte trainingen over gevaren zoals phishing. Deze worden gevolgd door een leerzame game die medewerkers kunnen spelen om hun kennis te testen op het gebied van cyber awareness.
Daarnaast kan je campaigns activeren die een phishing simulatie uit stuurt naar al je medewerkers om te kijken in hoeverre zij daarop ingaan. Deze phishing simulatie houdt real-time in de gaten wat iemand doet met deze mail. Als laatste functie heb je de mogelijkheid om beleidsdocumenten in te voeren. Met deze functie kan je bijhouden of je medewerkers ze hebben doorgelezen of niet. 

Voor meer informatie kan je de website bekijken: grcguard.com
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je hier contact met ons opnemen: Contactpagina GRCguard

Scroll naar boven